Kol šios bandelės kepa, namuose sunku surasti sau vietos ir sulaukti, kol jos atsidurs lėkštėje! TAS aromatas, kuris svaiginančiai maloniai nutransportuoja tiesiai į vaikystę…

Greičiausiai esu pasakojusi, jog studijuojant KTU, mūsų (tada ekonomikos) fakultetas buvo tiesiai virš pieno baro Kaune, Laisvės alėjoje. Matyt nuo tų laikų, nuo tų rytų, kai mes sėdėdavom paskaitose, o keliais aukštais žemiau kaip tik baigdavo kepti to ryto bandelės, aš tapau priklausoma nuo mielinių kepinių! Nuo tos saldžios palaimos, kai paėmus į rankas minkštutėlę bandelę akys pačios užsimerkdavo, ir reikdavo labai valdytis, kad seilės neimtų tekėti visiškai nekontroliuojamos 🙂 Kiti studentai čiupdavo su šviežia bandele dar ir pieno stiklinę, bet man, pieno nemėgstančiai, visada bandelėmis labiau patiko mėgautis su arbata. 

Šios saikingai saldžios brioche tipo bandelės praturtintos ne tik džemu, bet ir citrininiu kreminio sūrio įdaru. Nuostabi kombinacija ne tik spalvų, bet ir skonių bei tekstūrų, o ją užbaigia traškios apskrudusių migdolų plokštelės. Beje, jei jų neturite, tikrai neatidėliokite šių bandelių kepimo, nes migdolus galite keisti ir ruduoju cukrumi, arba sezamais. 

Jei norite, bandelių tešlą galite užminkyti iš vakaro, ir užuot kildinę ją šiltoje patalpoje, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve. Tešla pakils ir žemoje temperatūroje, tik daug lėčiau. Rytojaus dieną palaukite, kol tešla pasieks kambario temperatūrą ir tik tada formuokite bandeles, kaip aprašyta recepte, bei kildinkite antrąkart. 

Kaip ir visi mieliniai kepiniai, šios bandelės pačios skaniausios tą dieną, kurią kepė. Bet jei visų nesuvalgysit iškrart, kuo šviežesnes jas užšaldykite ir prieš patiekiant galite trumpai pašildyti orkaitėje – jos bus tarsi kątik iškeptos!

Mielinės bandelės su kreminio sūrio ir džemo įdaru
mielinė bandelė su sūrio ir džemo įdaru lėkštėje
Bandelės skaniausios kol dar truputį šiltos, su stikline pieno arba puodeliu arbatos
Print Recipe
Mielinės bandelės su sūrio kremu ir džemu
Minkštutės bandelės su sūriu ir džemu, tiks pusryčiams, priešpiečiams ar pietų dėžutei.
sweet buns with cream cheese and jam filling
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
vnt
Ingredientai
Mielinei tešlai
Įdarui
Patepimui prieš kepant
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
vnt
Ingredientai
Mielinei tešlai
Įdarui
Patepimui prieš kepant
sweet buns with cream cheese and jam filling
Procesas
  1. Virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus, druską ir cinamoną. Pieną pašildykite iki maždaug 40C temperatūros, suberkite sausas mieles ir 1 šaukštą cukraus, likusį cukrų suberkite į miltų mišinį. Pieną su mielėmis uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite šiltai apie 10 min., kol mielės suputos.
  2. Supilkite į miltų mišinį pieną su mielėmis, supilkite lengvai išplaktus kiaušinius, ir užminkykite tešlą. Minkykite ne trumpiau nei 12-15 minučių, kad tinkamai aktyvuotųsi glitimas. Kas kažkiek laiko vis pagramdykite indo sieneles, kad prikibusi tešla gerai susimaišytų. Jūsų tešla bus minkšta, ir truputį lpini, bet miltų pridėti nepatariu, antraip bandelės bus kietos. Jei matote, kad tikrai tešla nenormaliai minkšta, įberkite šaukštą kitą miltų (taip atsitikti gali dėl didesnių kiaušinių ir drėgmės kambaryje, taip pat miltų rūšies).
  3. Po šaukštelį dėkite į tešlą sviestą, kaskart labai gerai išsukdami prieš tai buvusią porciją, kad sviestas įsikorporuotų į tešlos masę. Kai įmaišysite visą sviestą, tešlą perdėkite į riebalais pateptą dubenį, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje pakilti apie 1 valandą, arba kol jos tūris padvigubės.
  4. Per tą laiką paruoškite kreminio sūrio įdarą: išsukite sūrį kartu su kiaušinio tyrniu, cukrumi ir nutarkuota citrinos žievele. Pasiruoškite dvi kepimo skardas, išklokite jas kepimo popieriumi.
  5. Pakilusią tešlą sumaigykite, tada išverskite ant miltais truputį pabarstyto dabrastalio. Tešlą padalinkite į 14 dalių. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite po rutuliuką ir dėkite į skardas, palikdami gerokus tarpus tarp rutuliukų (bandelės kepant pūsis ir bus plokščios). Uždenkite skardas virtuviniais rankšluostėliais ir padėkite šiltai, kad tešla antrąkart pakiltų (30-60 min).
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pakilusiuose rutuliukuose įspauskite viduryje ertmę (man patogiausia su stiklinės dugnu, prieš tai patepus riebalais, bet galima įspausti ir pirštais). Į tą ertmę įdėkite po truputėlį sūrio įdaro, o į patį viduriuką - po mažą šaukštelį džemo.
  7. Ištepkite bandeles kiaušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Kepkite apie 16-18 min., arba kol gražiai pagels. Bandelės pačios skaniausios tą pačią dieną, kurią kepėte.
Pastabos
Įkvėpimas - Julia Busuttil  Nishimura, Around the Table

Komentarų apie "Mielinės bandelės su sūriu ir džemu": 2

  1. Nida:

    Aurelija, aš ir pati vis nusižengiu, na bet jei su saiku, tai galima:) Beje dalį šių užsišaldžiau, dalį nusinešiau į svečius, tai viskas ir gražiai susivartojo:)
    Miltus naudojau tradicinius kvietinius, bet tikrai galit keisti viso grūdo kvietinius, arba perpus tokių ir tokių.

  2. Aurelija:

    A miltai tinkami bet kokie? Jūsų receptai ‘verčia’ mane ‘nusidėti’ savo mitybos režimui :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *