Pakalbėkim apie garnyrus. Kokie jums patys mėgstamiausi? Ar su mėsos/žuvies patiekalais stengiatės patiekti kelias garnyrų rūšis, ar apsiribojate vien, pvz., bulvėmis? Ar jūs šaltų, ar šiltų garnyrų šalininkai?

Man, žinokit, garnyrai dažnai yra svarbesnė pozicija ant stalo nei pats centrinis pietų ar vakarienės patiekalas. Bulvės, kaip ir priklauso lietuvei, visada yra privaloma programa:) Tiesa, tas bulves stengiuosi kaip nors įdomiau patiekti, o virtas dažniausiai serviruoju tik su kokiais nors iki skausmo tradiciniais lietuviškais valgiais, tokiais, kaip, pvz., kotletai! (ach, nepamenu kada juos kepiau, parašiau ir iškart užsimaniau!!). Man visada pasiteisina orkaitėje keptos bulvės, dar paskanintos rozmarinais, česnakais, čili pipirais, o jei jau gaminu bulvių košę, tai paturbinu ją keptais ar virtais moliūgais (vien ko verta spalva!), salierais arba trupučiu wasabi… 

Bet be bulvių man visada noris dar bent vieno karšto daržovių garnyro. Karšto, o ne šalto! Aš esu visiška karštų garnyrų fanė:) Tie daržovių garnyrai, kuo daugiau spalvų, tuo man skanesni ir patrauklesni:) Tai gali būti ir garuose virti brokoliai, ir orkaitėje apskrudintos moliūgo ar saldžių bulvių riekės, gali būti keptuvėje apkepinti briuselio kopūstai ar patroškintas burokėlių garnyras… Bet turbūt niekas „nepermuša” morkų… Na kokio gražumo ši daržovė, ar ne?… Ir spalva, ir forma, ir skoniu… Todėl morkoms, kaip garnyrui, daug nereikia  – svarbiausia jų neperkepti, palikti lengvai traškias, o prieskonius parinkti taip, kad jie atsvertų natūralų morkų saldumą (kuris kepant ir karamelizuojantis dar ir suintensyvės). O jei dar pavyksta gauti įvairių spalvų morkų (geltonųjų, raudonųjų), tai išvis toks garnyras tampa stalo puošmena, dažnai nustelbianti ir centrinį kepsnį:)

Šį morkų garnyrą gaminau mūsų Naujų metų vakarienei… Sugalvojome, kad labai pasiilgome anties, tad antį ir išsikepėme. Nieko labai mandro – tiesiog įtryniau iš vakaro prieskoniais, česnakais, kmynais, ir kepiau pusvalandį labai karštoje orkaitėje (220C), o vėliau dar pusantros valandos pridengusi aliuminio folija 180C temperatūroje. Anties mėsa buvo toooookio minkštumo, kad net pjaustyti nereikėjo, pati nukrito nuo kaulų:)

Na o morkas garnyrui gardinau šlakeliu klevų sirupo (galima buvo ir medumi, bet nenorėjau gana intensyvaus medaus skonio, kuris užgoš morkas – mano šiuo metu turimas Tasmanijos medus išties turi gana įkyrų poskonį…), kuminu (žinau, kad ne visi mėgstate šį prieskonį, bet man jis nepakeičiamas…. ypač kai naudoju nemaltą, panašias į kmynus sėklas, kurios paskrudę atsiskleidžia visiškai kitais skoniais nei maltas kuminas). 

Mūsų kraštuose šiuo metu vasara, tad garnyrui naudojau jaunas morkas. Tačiau jei jūs gaminsite šį garnyrą iš praeito sezono morkų, ir tos morkos bus didesnės bei storesnės. nuskutę morkas tiesiog perpjaukite išilgai į dvi ar daugiau dalių, ir kelias minutes apvirkite garuose – tik nepervirkite, palikite morkas gerokai traškias, juk nenorite keptos morkų košės….

jaunos morkos apvalioje skardoje paruostos kepti
Aš šiam garnyrui naudojau jaunas morkas, tačiau tiks ir praėjusio sezono, tik prieš tai jas apvirkite garuose
jaunos keptos morkos garnyrui
O čia jau ir iškepęs morkų garnyras. Tikra stalo puošmena!
skardoje iskepta apskrudusi antis
Mes šių metų Naujiesiems užsigeidėme keptos anties
kepta antis ir garnyrai ant stalo
Keptą antį patiekiau su wasabi pagardinta bulvių koše, keptų morkų garnyru ir saldžiu čili džemu
sventinis stalas su kepta antimi ir morku garnyru
Aš retai kada apsiriboju vienu karštu garnyru su mėsiškais patiekalais
apskrudusi kepta antis ir morku garnyras
Antį pradžioje apskrudinau aukštoje temperatūroje, o vėliau kepiau orkaitėje uždengusi folija, kol visiškai suminkštėjo
keptos anties kulsele su garnyrais
Kas pirmas, tas gauna kulšelę:)
Print Recipe
Keptų morkų garnyras
Greitai paruošiamas gardus morkų garnyras. Jei naudojate ne jaunas morkas, jas supjaustykite taip, kad storiu primintų jaunas morkas ir trumpai apvirkite garuose. Šį garnyrą galite paruošti iš anksto, likus kelioms valandoms iki patiekimo, jos skanios ir kambario temperatūros
keptos jaunos morkytes skardoje
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Porcijos
porc
Ingredientai
Prieskonių mišiniui
Morkoms ir patiekimui
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Porcijos
porc
Ingredientai
Prieskonių mišiniui
Morkoms ir patiekimui
keptos jaunos morkytes skardoje
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 230C. Dideliame dubenyje sumaišykite visus prieskonių mišinio ingredientus. Sudėkite morkas, gerai jaus išmaišykite, kad kiekviena pasidengtų mišiniu, ir paskirstykite jas ant skardos, išklotos kepimo popierumi (gali prireikti dviejų skardų - verčiau neperkraukite)
  2. Kepkite apie 12-14 min., arba kol morkos ims skrusti, bet išliks šiek tiek traškios. Išimkite iš orkaitės ir trumpai atvėsinkite. Prieš patiekiant pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite kalendrų lapeliais.
Pastabos

Recepto šaltinis - Ottolenghi "Simple"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *