Pradžioje – prisipažinimas: šias bandeles aš kepiau (ir nuotraukas dariau, ir įrašą pasiruošiau) dar Lietuvoje, per pernykščias Velykas… Tačiau kadangi kepiau jas visiškai Velykų dieną, nebuvo jokios prasmės dalintis receptu jau po švenčių, tad nutariau padėti į archyvą ir ištraukti į dienos šviesą po metų, kai Velykos dar tik artės. 

Tada, beje, nė nenutuokiau, kad kitas Velykas mes švęsime ne Vilniuje, bet Australijoje! Šalyje, kurios kulinarinį gyvenimą aš gyvenau bene visus pastaruosius 10 metų, nes skaičiau be galo daug šios šalies literatūros apie maistą. Todėl tiesiog negalėjau neiškepti šventėms šių kultinių bandelių su kryžiumi – Hot Cross Buns

Bandelės su kryžiumi yra nepaprastai populiarios visose Britų Sandraugos šalyse! Keliajant priešvelykiniu laikotarpiu po Pietų Afriką neįmanoma praeiti pro šalį nesuviliotam štai tokių kvapnių šviežutėlių bandelių! Jos kepamos ir parduodamos kiekviename prekybos centre, be jų tiesiog neįvyktų šventės. Australijoje, beje, šiomis bandelėmis pakvimpa jau po Kalėdų:) ir kvepia iki pat Velykų. Spaudoje vis nuskamba pasipiktinimai, kad „per anksti tas Velykų bandeles ima kepti”, bet australams tai visai nė motais, mat jos tokio skanumo, kad tinka valgyti ne vien švenčių proga:)  Tiesa, išradingieji australai hot cross buns kepa ne tik pagal tradicinį receptą (su cinamonu ir apelsinų živelėmis bei džiovintomis spanguolėmis), bet ir pikantiškas bandeles, kur kryžių suraito iš….. apskrudintos šoninės juostelių!! 🙂

Britai (kaip ir australai bei kiti) šias bandeles su kryžiumi valgo Didįjį Penktadienį. Taip pažymima pasninko pabaiga, o prieskoniai, kuriais gardinamos bandelės, tarsi atkartoja Jeruzalės kvapus. Nemažai legendų pasakojama apie ypatingas Didįjį Penktadienį keptas bandeles ir jų gydomąsias galias. Skaniausios bandelės dar šiltos, ką tik iškeptos, arba pakaitintos tosteryje, užteptos minkštu (geriausia – pasūdytu!) sviestu. 

Velyku stalas
Velykinis stalas
Hot cross buns on the table
Hot cross buns – tipiškas pavasarinių švenčių kepinys Australijoje
Hot cross buns on a festive table
Minkštos bandelės prigardintos prieskoniais
hot cross bun with butter
Skaniausios bandelės dar šiltos, su sūdytu sviestu

Žinučių puokštė ant stalo

Print Recipe
Hot cross buns: bandelės su kryžiumi
Trdicinės prieskoniais prigardintos bandelės, kepamos Didįjį Pentkadienį, prieš Velykas. Skaniausios dar šiltos, arba paskrudintos, su sviestu
Home made hot cross buns
Virtuvė Britų, Australijos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
vnt
Ingredientai
Bandelėms
Kryžiui
Glajui
Virtuvė Britų, Australijos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
vnt
Ingredientai
Bandelėms
Kryžiui
Glajui
Home made hot cross buns
Procesas
  1. Į dubenį suberkite mieles, 2 šaukštus cukraus ir užpilkite pašildytu (iki 40C) pienu. Išmaišykite ir palikite 5 minutes, kad masė suputotų, mielės pradėtų veikti.
  2. Sudėkite į didelį dubenį miltus, druską, cinamoną, įpilkite aliejų, įmuškite kiaušinį, suberkite likusį cukrų, sumaišykite. Dalimis supilkite mielių mišinį ir gerai viską suminkykite, kol gausite elastingą tešlą (6-8 minutes). Pabaigoje sudėkite apelsino žieveles ir džiovintas spanguoles ir dar kelias minutes viską išsukite.
  3. Dubenį su tešla uždenkite ir palikite šiltoje vietoje pakilti (apie 1 valandai, arba kol tešlos tūris padvigubės).
  4. Pasiruoškite kvardatinę kepimo skardą (22x22cm). Išklokite pergamentiniu popieriumi. Padalinkite tešlą į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite po kamuoliuką ir dėkite vieną šalia kito į paruoštą kepimo skardą. Uždenkite šveriu drėgnu rankšluostėliu ir palikite šiltai, kad pakiltų antrąkart (apie 40-60 min).
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Pasiruoškite kryžiaus masę: sumaišykite miltus ir vandenį. Šią masę supilkite į konditerinį maišelį arba į paprastą celofaninį maišelį ir prakirpkite kampelį. Spausdami maišelį brėžkite tiesias linijas per bandelių centrą, nubrėždami kryžių. Pašaukite kepti, kepkite apie 35-40 min.
  6. Kol bandelės kepa, paruoškite glazūrą: į mažą puodą supilkite klevų sirupą ir apelsinų sultis, kaitinkite apie 5 minutes, arba kol masė sutirštės iki sirupo konsistencijos.
  7. Išimkite iškepusias bandeles iš orkaitės, ir kol karštos, patepkite sirupu. Palikite apdžiūti ir šiek tiek pravėsti. Patiekite šitlas, su sviestu
Pastabos

Recepto šaltinis - Donna Hay

Komentarų apie "Hot cross buns: kultinės bandelės su kryžiumi": 3

  1. Pingback: Rainas it margutis keksas su kava ir kardamonu – Nidos receptai

  2. Nida:

    Čia tai bent sutapimas, Asta:)) Geras:)
    PS- o mes šiandien su mama vienoje Kanberos kavinėje irgi mėgavomės būtent tokia bendele su sūdytu sviestu, užgerdamos flat white su tiršta puta…. Skanumas neišpasakytas, tikriausiai savaitgalį kepsiu porciją šių skanių dalykų, nelauksiu iki Velykų:)

  3. Asta:

    Nida, vakar knygą (nekulinarinę) skaitydama, aptikau pavadinimą Hot Cross Buns ir pagalvojau, kad gal nesu tokių užmačiusi ir kad reikės pasižiūrėti, kas konkrečiai tai yra. Ir štai prašom 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *