Viskas iš tikrųjų prasidėjo nuo… duonos. Mano kassavaitinės kulinarinės „piligrimystės” vietoje – Fyshwick market užmačiau labai įdomias pakuotes. Sukabintos (gal net greičiau „sudžiautos”) tos pakuotės ypatingai netikėtoje vietoje – ten, kur paprastai kraunu į savo didžiulį pirkinių vežimą kalnus daržovių. Keliskart pačiupinėjau, perskaičiau užrašus, bet vis neišdrįsau nusipirkti. 

Tose „sudžiautose” pakuotėse buvo afganų duona. Vieni papločiai mažesni ir plonesni, kiti – siauresni, storesni, ir kone metro ilgumo. Supakuoti po kelis, higieniškai įvilkti į plonytes plėvelės pakuotes, švieži duonos papločiai kaip reikiant kaitino mano vaizduotę ir skatino pasidomėti apie afganų virtuvę šiek tiek daugiau. 

afganu duona
Afganų duonos paplotis

Kelias kulinarines knygas su afganų virtuvės patiekalais ir istorijomis buvau varčiusi knygynuose (aš net gėdijuosi prisipažinti, kiek laiko praleidžiu ten, kur parduodamos kulinarinės knygos…:)), bet nepasakyčiau, kad susidomėjau šio regiono kulinarija. Tada keliose Kanberos vietose pastebėjau afganų virtuvės restoranus. Pasidarė jau įdomiau – nieko, nič nieko apie afganų skonius nesu girdėjusi. Smalsumas užvaldė negyvai ir nutariau surasti pretekstą tuos duonos nusipirkti, paragauti, o drauge ir išmėginti kokį nesudėtingą receptą. Tad šiuo receptu – jogurto padaže troškinta vištiena – šiandien su jumis ir pasidalinsiu. 

Kaip virti jogurtą?

Jūsų nuojauta tikrai neapgauna, jei manote, kad ėmus kaitinti jogurtą, jį tiesiog sutrauks, ir užuot gavę padažą, srėbsite „varškės” grūdelius. Taip ir bus, jei nesilaikysite kai kurių taisyklių. 

Visų pirma – jogurtas privalo būti kambario temperatūros, arba dar šiltesnis. Labai patariu prieš pilant jogurtą į puodą, jį sušildyti: atsargiai, po šaukštą įpilkite verdančio vandens, ir skubiai sumaišykite su jogurtu, taip praskiesdami masę ir tuo pačiu sušildydami jogurtą. Vandens galite pilti apie pusę stiklinės. 

Antra – išsaugoti jogurtą nuo sutraukimo verdant jums padės miltai (kai kuriuose receptuose dedamas kiaušinio trynys – jis turi tą pačią funkciją, kaip ir miltai). 

Trečia, kuo riebesnį jogurtą naudosite, tuo lengviau bus su juo dirbti. Jūsiškis liesas? Tuomet pridėkite kelis šaukštus kuo riebesnės grietinės!

Na ir galiausia, ketvirta, – puodas, į kurį pilsite jogurtą, turi kaisti ant pačios mažiausios įmanomos ugnies. Temperatūrą didinkite ypatingai pamažu, ir vis pamaišant masę, neleidžiant jai pernelyg greitai užkaisti. Kai užvirs, palikite virti ant mažos kaitros ir netroškinkite pernelyg ilgai: vištienai išvirti pakaks 10 minučių. 

Beje, atsargiai su karščiu reiktų elgtis ir pašildant likučius kitą dieną – kaitinkite vištieną ypatingai pamažu. 

Na o jei jūsų padažas ėmė ir susitraukė, virto gabalėta mase, žinokite, kad skonio tai nelabai įtakos, tik vaizdą! Tad vaišinkitės į sveikatą, o kitąkart, jei imsitės gaminti su jogurtu, pasistenkite elgtis atsargiau. 

afganu duonos paplotis
Štai ta afganų duona – plonas didelis paplotis, šiek tiek saldus, truputį sūrus, keptas su mielėm, tačiau labai labai plonas
afganu vistienos ir jogurto troskinys su ryziais
Afganų vištienos troškinys jogurto padaže
Print Recipe
Afganų virtuvė: viščiukas jogurto padaže
Aromatingas vištienos ir jogurto troškinys su šildančiais prieskoniais ir švelniu čili aitrumu
afganistano virtuve: vistiena jogurto padaze
Course Main Dish
Virtuvė Afganistano
Raktažodis vištiena, troškiniai
Porcijos
porc
Ingredientai
Vištienos ir jogurto troškiniui
Marinatui
Course Main Dish
Virtuvė Afganistano
Raktažodis vištiena, troškiniai
Porcijos
porc
Ingredientai
Vištienos ir jogurto troškiniui
Marinatui
afganistano virtuve: vistiena jogurto padaze
Procesas
  1. Vištienos blauzdelių mėsą supjaustykite didokais gabalėlias, nupjaustykite riebalus, sudėkite į dubenį (ar kitokį indą). Suberkite visus marinato ingredientus ir sumaišykite su vištiena. Uždenkite ir palikite pasimarinuoti (bent valandą, arba geriausia - šaldytuve pernakt). Prieš gaminant ištraukite iš šaldytuvo ir leiskite pasiekti kambario temperatūrą.
  2. Įkaitinkite nedidelėje keptuvėje 2 šaukštus aliejaus (arba ghee sviesto). Suberkite kapotas žoleles ir kepinkite maišydami ant vidutinės ugnies, kol jos taps traškios, patamsės, tačiau saugokite, kad nesudegtų (užtruksite apie 10 min). Nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
  3. Didesniame puode storu dugnu įkaitinkite likusius 2 šaukštus aliejaus (arba ghee). Sudėkite svogūnus ir kepinkite juos ant nedidelės ugnies apie 8 minutes, kol taps minkšti. Įberkite žiupsnį druskos maždaug per vidurį kepimo. Svogūnams suminkštėjus suberkite čili pipirus, dar pakepinkite apie 2 min. Galiausia suberkite ciberžolę ir kardamoną ir pusę minutės maišydami pakepinkite. Sudėkite vištieną kartu su visu marinatu, ir kepinkite viską toliau, kol vištiena suminkštės ir puode beveik visai neliks vandens.
  4. Per tą laiką, kol vištiena kepa, sumaišykite jogurtą su miltais, ir atsargiai, po 1 šaukštą, į jogurtą pilkite verdančio vandens, nuolat maišydami, kad jogurtas kuo labiau sušiltų ir toliau verdant jo nesutrauktų.
  5. Sumažinkite kaitrą iki pat minimumo, tik tada atsargiai, maišydami supilkite jogurtą, sudėkite pakepintas žoleles kartu su riebalais, kuriuose jos kepė. Leiskite pamažu užvirti ir kartkartėmis pamaišydami, troškinkite masę, kol vištiena suminkštės (užtruksite apie 15-25 min). Jei padažas labai tirštėja, įpilkite vandens. Pabaigoje įberkite kiek reikia druskos ir pipirų. Patiekite su virtais ryžiais.
Pastabos

Recepto šaltinis - A Kitchen in Istanbul

Komentarų apie "Afganų virtuvė: viščiukas jogurto padaže": 4

  1. Pingback: Afganų virtuvė: moliūgai pomidorų padaže – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *